AKTUELLA
PRODUKTIONER

PARIA

av August Strindberg

Det är sommar. På landet. På behörigt avstånd från stadens buller och trängsel, delar två män tillfällig bostad. De har båda sina hemligheter och skäl att vara där och under berättelsens gång mullrar åskan i fjärran.


När Teater Dictat ger Strindbergs klassiska enaktare om Herr Y och Herr X som tillbringar några veckor på landet under en het sommar, läses pjäsen med en icke-heterosexuell blick och berättelsen får en drömsk inramning av anad förhistoria och möjligt efterspel.


Föreställningen producerades ursprungligen i SPECT scenkonst, hade premiär under Europride i Stockholm

28 juli 2018 och har spelat i Malmö, Göteborg med flera orter.


Med stöd av Statens kulturråd och Studieförbundet Sensus.

om föreställningen

August Strindbergs klassiska enaktare
läst med homosexuell blick.


medarbetare

På scen  Magdi Saleh och Johan Svensson
Text  August Strindberg
Koncept & regi  Johan Svensson
Producent  Andreas Luukinen
Rums- & kostymcoach  Leif Persson
Rörelsecoach  Camilla Ekelöf


sagt om föreställningen

Paria andas – nej, flåsar – Pride
Scenkonstguiden

”en delvis provokativt fysisk iscensättning […] Regissören Johan Svensson har laddat den verbala fajten med antydd sadomasochistisk erotik.
Ett grepp som fördjupar och laddar texten”

Lars Ring, SvD

”Klyschig sexfantasti i korta shorts och linnen”
Aftonbladet

APOKALYPS

av och med Johan Svensson

Föreställningen tar upp tecken och tendenser i samtiden och vill väcka reflektion kring dem. Med berättelser, texter och ljudverk kring polarisering, egocentricitet och alltings intighet, skapar Teater Dictat ett kollage kring en förestående apokalyps som kan vara runt hörnet, gälla världen eller vara något som sker i det högst personliga livet.

Johan Svensson gör ett scenkonstverk med inslag av såväl spoken word, hörspel och improvisation. Föreställningen har kommit till under en process där det intuitiva, kroppsliga arbetet varit centralt för att nå en akut närvaro i nuet. Med allvar, humor och kärlek till publiken vill Teater Dictat väcka egna bilder, reflektion och eftertanke hos den som möter föreställningen i en kyrka eller ett teaterrum.

APOKALYPS är den femte uppsättningen som Teater Dictat gör specifikt med kyrkorum i åtanke, men föreställningen spelas även i traditionella teaterrum. Premiären ägde rum på Teaterhuset Bastionen i Malmö
25 oktober 2019.


Med stöd av Sodalitium Majus Lundense.

 

om föreställningen

APOKALYPS är en teaterföreställning om tecknen i vår tid, om det som händer i tillvaron runt oss och om att vara människa i en förändring som går allt snabbare.


medarbetare

På scen  Johan Svensson
Text  Bibeltexter, spoken word mm 
Koncept & regi  Johan Svensson
Producent  Andreas Luukinen
Rum & kostym  Johan SvenssonSKAVANK//RICHARD III

fritt efter William Shakespeare

En komprimerad version av William Shakespeares pjäs om den makthungrige hertigen av Gloucester som tar sig fram till tronen genom intriger och mord. Vad händer med en människa som känner sig förfördelad av tillvaron, när hen bestämmer sig för att få revansh? 


Framförs av två skådespelare i en lekfull, potentiellt gruppterapeutisk, blandning av mord, frukt och blankvers. 

Uppsättningen är ursprungligen Johan Svenssons examensföreställning på Masterprogrammet i fördjupat skådespeleri vid Högskolan för scen och musik i Göteborg våren 2018.


Emil Roos Lindberg är utbildad vid Skara skolscen och Högskolan för scen & musik i Göteborg där han bl a spelade i Lo Kauppis kontroversiella föreställning Vita män våldtar

 

om föreställningen

En potentiellt gruppterapeutisk lek
med William Shakespeares pjäs.


medarbetare

På scen  Emil Roos Lindberg och Johan Svensson
Text William Shakespeare
Koncept & regi  Johan Svensson
Producent  Andreas Luukinen
Rum & kostym  Johan Svensson 
Rörelsecoach  Camilla Ekelöf