DEN ANDRE

efter Edward II av Christopher Marlowe

När kung Edward II gynnar sina manliga älskare, blir det maktkamp mellan ordning och kaos i samhällets ledarskikt. Inom adeln sprider sig missnöjet när normerna utmanas. Rötan breder ut sig under ytan och konspirationerna frodas. Vem är att lita på när alla balanserar på avgrundens rand?


Med fyra skådespelare ger Teater Dictat föreställningen Den Andre som berättar den klassiska historien om kung Edward II – och om korrumperad makt, inbördeskrig och otämjd sexualitet. Här möter vi otyglade fjäskare, övergivna drottningar och ministrar med hybris. Alla tävlar om en plats vid kungens sida och när det inte lyckas, kungens egen plats.


Den Andre är en teateruppsättning som undersöker makt, manlighet och den heteronorm som gång på gång straffar dem som överskrider ”det anständigas” gränser.


Pjäsen Edward II skrevs runt 1592 av Christopher Marlowe, årsbarn med William Shakespeare. Han spåddes en lysande karriär som dramatiker men dödades under mystiska omständigheter 1593, redan med ett rykte om sig som rebell och subversiv.


Malmö 21–23, 27–30/10 · Göteborg 14–16/9 · Varberg 1–7/9Föreställningen ges med stöd av Statens kulturråd, Region Halland, Region Skåne, Varbergs kommun och i samarbete med Varbergs riksteaterförening och ABF Halland.

På scen  Jan Ericson, Linus Nilsson, Cecilia Säverman, Johan Svensson

Text  Christopher Marlowe

Översättning  Johan Svensson

Dramaturgi, bearbetning, assisterande regi  Matthew Short
Koncept & regi 
Johan Svensson

Kommunikatör   
Ida Myhrman
Produktionsassistent, tekniker  Sofia-Kristina Carling

Produktionssamordnare  Anneli Wallander
Övrigt team  Andreas Luukinen, Henric Nilsson

FÖRESTÄLLNINGAR 2022

VARBERG · Varbergs teater 1–7 september

GÖTEBORG  ·  Cinnober teater  14–16 september

MALMÖ  ·  Scenkonsthuset Bastionen  21–30 oktober

Medverkande

Med stöd av