QUEER EXCHANGE


Ett projekt som blickar bakåt och framåt.


Sedan 2018 har Teater Dictat skapat teater med queera perspektiv. I projektet Queer Exchange tittar vi tillbaka på projekten med nya ögon, kommunicerar med andra scenkonstnärer och teaterpraktiker som arbetar med liknande perspektiv. Skådespelaren och regissören Magdi Saleh, dramaturgen och dramatikern Matthew Short och Teater Dictats konstnärlige ledare, skådespelaren och regissören John Svensson medverkar i projektet. Tillsammans ser de tillbaka på första hand Paria 2018, Maqbeth Deluxe 2020, Hamlet, prins av DanmarQ 2021 och Den Andre 2022. Men de går också tillbaka till själva upprinnelsen och ett antal samtal och övningar som genomfördes redan 2017 i studiosalarna på Högskolan för scen och musik i Göteborg, och kastar ett öga på de tre andra uppsättningar som Teater Dictat skapat de här åren. 


I oktober 2022 reste Magdi och Johan till Storbritannien och Devon där Matthew tog emot och tillsammans reste de runt i Devon i sydvästra England. Under resan besökte de bl a Exeter och på kulturcentret Exeter Phoenix höll de en performance lecture kring sitt arbete med Strindbergs Paria. De höll en master class i relationell-fenomenologisk skådespelarmetod och queer embodied reading på ett internationellt masterprogram i skådespeleri vid dramaavdelningen på University of Exeter och en kultursalong om queera perspektiv i scenkonsten på bokhandeln Book Bag. Det blev även en del teaterbesök, medverkan vid ett spoken word-event och många goda samtal.


I projektet skapas bl a en monologpjäs, Sketches Invented and Drawn, som skrivs av Matthew Short, framförs i staged reading-form av Johan Svensson och regisseras av Magdi Saleh. Texten relaterar nära till projektets ärende och tar med sin publik på en resa som med hjälp av magisk realism berättar om vårt arbete, om relationer och hur queera teman har retuscherats genom historien.


En viktig del av projektet är även den gemensamma och enskilda reflektionen över queer scenkonst i allmänhet och de genomförda uppsättningarna i synnerhet, över teatermetod, tematik och hur bäst att relatera till samtid och omvärld. Denna reflektion kommer få skriftlig form och bli tillgänglig efter projektet.

Resan till Devon genomfördes med stöd från Konstnärnämnden och hela projektet med återstartsstöd från Kulturrådet. Teater Dictat har även verksamhetsstöd från Varbergs kommun.

Projektet Queer Exchange genomförs med stöd av: